Logo
menu
Kijk goed naar de omstandigheden

Zorg dat het mooi wordt!

Een gesprek met:

Jurgen van der Ploeg
Jurgen van der Ploeg

Eigenaar Faro Architecten

“Industrieel bouwen is zeker iets dat architecten in overweging moeten nemen,” vindt Jurgen van der Ploeg. Hij is mede-samensteller van de Swipocratie test die de Bouwcampus uitvoerde. “Het hangt van heel veel omstandigheden af, wat de beste keus is.” De Swipocratie is een soort quiz op de site van de Bouwcampus waarmee je kunt testen of je industriële bouw herkent of niet. Je swipet een plaatje naar links of rechts. Zelfs als je nog nooit getinderd hebt is het makkelijk te doen. Vele deelnemers waren verrast over hoe slecht ze soms het verschil zagen tussen wel of niet industrieel gebouwde woningen.

Maar wat vindt Jurgen van der Ploeg, eigenaar van Faro Architecten met vestigingen in Arnhem en Lisserbroek, nou eigenlijk zélf van Industriële bouw? “Daar kun je eigenlijk geen eenduidig antwoord op geven, je kunt niet zeggen het is goed of slecht," vertelt hij. “Een architect wil altijd iets maken dat past in de context. Er zijn bijvoorbeeld locaties waar je allerlei niet haakse richtingen hebt en dat gaat vaak moeilijk met serieproductie samen. Tegelijk moeten wij als architecten oog houden voor de huidige omstandigheden en die zijn lastig. Met de vele tekorten op het vlak van mensen en middelen en de enorme woningopgave, kun je niet op de traditionele manier doorgaan, dat begrijpt iedereen ook wel. Dan kan seriematige productie van woningen of delen van woningen een welkome aanvulling zijn voor de bouw.”

Kijk naar de omstandigheden

Belangrijk bij de beslissing of je delen van woningen al in de fabriek laat bouwen, zijn volgens hem de omstandigheden: “Om hoeveel dezelfde woningen gaat het?” legt Van der Ploeg uit. “Een fabrikant moet investeren, dus het moet dan ook voor hem de moeite waard zijn. Verder wordt het lastig als je bijvoorbeeld in een krappe historische binnenstad moet zijn waar geen enorme auto’s en kranen kunnen komen, daar kan het eigenlijk niet. Dat zijn voorbeelden van wat je zoal moet overwegen in de beslissing. Je gaat bij zo’n keuze niet over één nacht ijs.”

Het is belangrijk dat de bouwwereld ervaringen met elkaar uitwisselt, zodat we van elkaar kunnen leren.

Zelf heeft Faro Architecten al enige tijd ervaring met industriële bouw. “We werken al geruime tijd samen met Home Factory en dat bevalt goed. Zij vinden het ook belangrijk dat ze iets goeds neerzetten. Ze zeggen: 'Als jullie wat moois ontwerpen, dan zorgen wij dat we het goed bouwen’. We kennen elkaar inmiddels goed en we weten over en weer wat de mogelijkheden en wensen zijn. Maar we leren ook nog steeds van elkaar. Dat is belangrijk: blijven leren, blijven inspringen op de ontwikkelingen. Op die manier krijg je één en één is drie."

Het Nieuwe Normaal

Originaliteit

Natuurlijk wil volgens Van der Ploeg elke architect ook zijn eigen handschrift inbrengen. Maar het één sluit volgens hem het andere niet uit. "Je kunt ook alleen bepaalde onderdelen van woningen seriematig laten maken, dan bespaar je toch voor een deel op schaarse middelen. Het is belangrijk dat de bouwwereld daarin zijn weg gaat vinden en veel ervaringen met elkaar uitwisselt, zodat we van elkaar kunnen leren. Als architecten doen we dat ook binnen de NH Bouwstroom.”

Als jullie wat moois ontwerpen, dan zorgen wij dat we het goed bouwen

Criteria

“Ik heb eigenlijk vijf criteria die ik voor mijn keuze gebruik,” besluit van der Ploeg. De duurzaamheid, de morfologie van het gebied, circulariteit van de bouw. Doe het op een locatie die er geschikt voor is én maak het mooi!”

Deel dit artikel: