Logo
menu
Cassandra Vugts kijkt met partners hoe SPARK kwalitatief hoogwaardig woningaanbod kan realiseren.

Innovatiehub SPARK als aanjager in de transitie

Een gesprek met:

Cassandra Vugts
Cassandra Vugts

Managing Director SPARK Campus

“Als innovatiehub zitten we midden in het ecosysteem van de transitie. We zien dat de opgedane kennis in pilots vaak niet voldoende wordt gedeeld. Daar kunnen wij een slag in maken.” Dat zegt Cassandra Vugts, directeur bij SPARK. Na haar aanstelling werd zij al snel geconfronteerd met de complexiteit rondom de opschaling van circulaire bouwprojecten. “Wat ik erg interessant vind aan dit initiatief, is de maatschappelijke opgave die SPARK heeft. We worden momenteel geconfronteerd met problemen die grote impact hebben op milieu en samenleving.”

SPARK in ‘s-Hertogenbosch is in 2014 opgericht als initiatief van Bouwbedrijf Heijmans, de Avans Hogeschool, TU Eindhoven, de Provincie Noord-Brabant en de gemeente Den Bosch. Heijmans heeft het besef dat vernieuwing in de bouw vooral te halen valt uit crossovers. Nieuwe oplossingen voor complexe vraagstukken kunnen gevonden worden als de verbinding met verschillende sectoren wordt gezocht.

SPARK gelooft dat samenwerking en het uitwisselen van ideeën tussen verschillende sectoren van de cultuur en creativiteit kan leiden tot positieve circulaire veranderingen in de woningbouw

“Ons netwerk,” vertelt Vugts, “genaamd de SPARK Makers Community, is de bron van creatieve energie en samenwerkingen tussen verschillende vakgebieden. En met de SPARK Makers Zone hebben we een moderne werkplaats in 's-Hertogenbosch waar je kunt experimenteren, dingen kan ontwikkelen en prototypes kan maken. SPARK gelooft dat samenwerking en het uitwisselen van ideeën tussen verschillende sectoren van de cultuur en creativiteit kan leiden tot positieve circulaire veranderingen in de woningbouw. Hierin heeft het ook een belangrijke rol als het gaat om opschaling van industriële woningbouw."

Het Nieuwe Normaal

"We merken dat er steeds meer partners behoefte hebben om mee te doen in de transitie en tegelijkertijd heel benieuwd zijn wat anderen zoal doen. Het is ook belangrijk dat je als organisatie voldoende mensen hebt om op te kunnen schalen. Door het complexe speelveld is het echter lastig doorbraken te realiseren. Ook de krapte op de arbeidsmarkt, grondstofschaarste en hoge energieprijzen zorgen voor vertraging in de opschaling.” 

Kansen

Ze ziet vooral kansen bij de vele experimenten die er in de samenleving worden ondernomen. “SPARK is als aanjager een organisatie die van aanpakken houdt. Met de partners gebeurt dit soms ook op experimenteel niveau. Er worden in de markt enorm veel pilots gedraaid, maar de kennis die tijdens deze proefprojecten wordt opgedaan, wordt nauwelijks gedeeld. Ook in het onderwijs is de overdracht van de markt naar de verschillende opleidingen schaars.”

Met het grote netwerk dat we de afgelopen jaren hebben opgebouwd, zijn we in staat om kennis op de juiste plaats te krijgen

SPARK speelt volgens haar een actieve rol in het verbinden van kennis en ervaring aan organisaties die hierom vragen of baat bij hebben. “Als innovatiehub zitten we midden in het ecosysteem van de transitie. Met het grote netwerk dat we de afgelopen jaren hebben opgebouwd, zijn we in staat om kennis op de juiste plaats te krijgen.” 

Ze geeft als concreet voorbeeld het contact met een designer met passie voor de bebouwde omgeving. “Hij wil zonnepanelen ontwerpen die er ook nog fraai uitzien. Hiermee wil hij bijvoorbeeld gevels van kantoorgebouwen bedekken. Wij hebben hem in verbinding met een ondernemer gebracht die zijn zonnepanelen op de markt kan brengen. Zo is het een kraamkamer van nieuwe ontwikkelingen en kunnen initiatiefnemers het daarna zelf oppakken. Iedereen die iets kan toevoegen binnen deze ontwikkeling is welkom bij ons”.

Industriële woningbouw

SPARK is in de regio bij een aantal projecten actief betrokken. Zo zijn er in de provincie Noord-Brabant momenteel vier regionale woondeals gemaakt waar de hub bij aanhaakt. “We kijken samen hoe we kwalitatief hoogwaardig woningaanbod kunnen realiseren.

Het doel is dat een groot deel hiervan industriële woningbouw is,” aldus Cassandra. Eén van de belangrijkste factoren binnen de innovatieve maakindustrie in Noord-Brabant, is het sterke ecosysteem van samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheden. Verschillende clusters en netwerken zoals Brainport Smart District, Living lab 040 en Midpoint Brabant / Up New Bouw, fungeren als broedplaatsen voor ideeën, onderzoek en ontwikkeling.

We zitten dicht bij elkaar en onze samenwerking heeft veel meerwaarde voor de ontwikkeling van de industriële woningbouw

De industrialisatie van de woningbouw mag dan een landelijk initiatief zijn, voor opschaling en samenwerking heeft het echter de regio’s nodig en kunnen de verschillende hubs ingezet worden. Vugts: “SPARK heeft een sterke verbinding met het ROC en de Avans Hogeschool. We zitten dicht bij elkaar en onze samenwerking heeft veel meerwaarde voor de ontwikkeling van de industriële woningbouw.”

Aanjagen

Ze ziet ook vanuit de sector de belangstelling voor SPARK flink toenemen. Dit heeft volgens haar alles te maken met het feit dat ‘de bouw’ zich steeds meer met innovatie en techniek bezighoudt. “En daar speelt ook die regionale rol die wij hebben een belangrijke rol in. Zo zijn we betrokken bij TKI Bouw en Techniek voor ‘Toekomstige Leefomgeving’. Het kennisvergaren, verbinden, kennisdelen is belangrijk om die transitie echt te kunnen aanjagen.”

Deel dit artikel: