Logo
menu
voorwoord
Voorwoord

‘Optoppen is een uitkomst’

We hebben veel betaalbare en duurzame woningen nodig. Optoppen is dan een uitkomst, zeker in naoorlogse wijken. Woorden van demissionair minister Hugo de Jonge. Hij zei dit onlangs tijdens een werkbezoek aan een optop-project in het Amsterdamse Buitenveldert.

Met optoppen bouwen we op bestaande flats een extra laag woningen. En met de opbrengst van de verkoop of verhuur van deze woningen kan vaak een hele flat in één klap worden verduurzaamd. Een groot voordeel van het op deze wijze toevoegen van woningen aan de bestaande voorraad is dat er qua infrastructuur geen extra inspanningen nodig zijn. De ontsluitingen zijn er al en ook de voorzieningen zijn al aanwezig. Met andere woorden, het zijn vaak eenvoudige ingrepen omdat de appartementencomplexen uit de jaren zestig en zeventig zich er technisch ook prima voor lenen.

Bij De Bouwcampus zijn we er ook van overtuigd dat optoppen een prima aanpak is voor industrieel gefabriceerde concepten. Elders in dit nummer stelt Chantal van Schaik, directeur van Holland Houtland vast dan de tijd er echt rijp voor is. “En we hebben ook geen keus. Over een paar jaar kunnen we niet meer bouwen want dan is het CO2-budget op. Dus als je nu een bouwer bent en je maakt mooie prefabwoningen, maar je bent nog niet met optoppen bezig, dan ben je echt te laat.”

Dit is het tweede nummer van TOP-magazine. Het eerste nummer is door iedereen goed ontvangen. We hebben ook veel reacties gekregen. Ook met dit tweede nummer willen we inspireren, maar jullie zeker ook aanzetten tot actie. Want samen moeten we aan een toekomstbestendige woningbouw werken. Laat ons dus vooral ook dit keer weer weten wat je van deze nieuwe editie vindt en of je tips en onderwerpen voor ons hebt voor nummer 3. 

Veel leesplezier! 

Deel dit artikel: